Sunday, May 22, 2011

Peluh mencari rezeki..

assalamualaikum..


Lama tak menjengah ke blog ini.. macam-macam yang terjadi ingin dikongsi namun kekangan masa dan rutin yang tidak lagi ke um membataskan diri untuk selalu online..


dua minggu lepas pulang ke kampung sabak bernam.. Kebetulan masa untuk nenek mengait buah kelapa sawit. nenek ajak saya untuk sama-sama kutip biji kelapa sawit yang gugur dari pokok ketika dikait..


saya terima pelawaan nenek, saje ingin mencari pengalaman masuk ke ceruk kampung di mana terletaknya kebun nenek..

di sana saya mulakan tugas seawal jam 8.30 pagi hingga ke 1.30 petang baru pulang ke rumah. selesai mengutip buah, semua buah dimasukkan dalam guni. guni yang sipa dijahit saya letakkan di belakang motor untuk dibawa ke pusat menimbang. hari itu saya dan nenek dapat kumpul 4 guni besar.


alhamdulillah rezeki haritu dapatlah dalam RM 30 sorang, kami kongsi hasilnya bertiga, nenek, saya dan jiran sebelah saya panggil nenek En.. tapi yang bestnya nenek bagi bahagian nenek kat saya, dapatlah duit lebih sikit ^_^


hari pertama memang seronok, tapi menjelang malam ketegangan kaki mula terasa.. fuhh sakit rasanya, nak tunduk rukuk ketika solat lebih terasa bisanya.. malam itu saya tidur awal, kepenatan..


esoknya saya sambung kutip biji sawit di kebun pakcik pulak, kebetulan orang yang diupah mengait buah dikebun pakcik.. tapi nasib kebung pakcik saya tidaklah seluas kebn nenek, klu tak mahu jugak mengesot menguti buah ^_^
alhamdulillah siap awal kali ini, jam 12 kami sudah ke penimbang.. hasilnya ok lah jugak..


Namun apa yang saya fikirkan, bukan mudah untuk kita mencari sesuap nasi lebih-lebih lagi mereka yang kerje di kampung-kampung.. kata nenek, inilah pekerjaannya semenjak bergelar ibu tunggal, kerje di estet meracun, menanam dan mengutip kelapa sawit demi membesarkan tujuh orang anaknya.. penat bekerja di bawah terik mentari dilupakan demi untuk mencari sesuap nasi buat anak-anak..


pengalaman yang begitu berharga saya perolehi, dua hari menjadi tukang kutip biji kelapa sawit membuatkan saya mengerti bukan mudah mencari rezeki.. justeru hargailah wang yang anda perolehi, gunakanlah secermatnya, bantulah mereka yang memerlukannya kerana seringgit itu terlalu berharga bagi mereka yang benar-benar memerlukannya..


:: Terima kasih nenek ajak kutip buah sawit, nnati ada masa kita kutip lagi ek.. tersa gembira sangat dapat gaji hasil bekerja sendiri ^_^ ::

No comments: