Sunday, November 7, 2010

Marah itu Api, Syaitan itu Api

Assalamualaikum..

Premis 1 : Marah itu api
Premis 2 : Syaitan itu api
Kesimpulan : Marah itu syaitan
Begitulan kesimpulan yang dinyakan oleh Dr. Fadzilah Kamsah dalam satu rancangan ilmiah di Tv 1 pada hari Jumaat yang lepas. Memang sebagai manusia, kita semua mempunyai sifat marah, itu fitrah kerana Allah menjadikan manusia itu dengan penuh perasaan. Namun, kebijakkan kita mengawalnya menetukan sejauh mana tahap marah kita berada. Betul kadang-kala kita mengakui kita seorang yang panas baran, "hot temper", cepat melenting atau apa-apa sahaja istilah yang menunujukkan kita seorang pemarah, namun jangan kita berbangga menjadi seorang pemarah.


Kita selalu mellihat solusi mengatasi masalah ini hanya dua ; pertama pendamkam marah, terus menahan tetapi akhirnya melatus seperti gunung berapi, kedua pula lepaskan segala-galanya dengan hamburan maki hamun dan kata-kata kesat yang kononnya akan meredakan kemarahan dan melapangkan hati.


Saya sebenarnya tertarik kepada penyataan dr Fadzilah menegnai 4 cara yang kita boleh gunakan apabila kita marah
1) Lepaskan
2) pendam - sabar
3) lepaskan tetapi dalam keadaan terkawal
4) Memaafkan dengan rela hati


Bagi saya tidak salah melepaskan marah, tapi kawal kemarahan tersebut dan akhirinya dengan kemaafan, kerana melepaskan marah tanpa mengawalnya menjadikan kita semakin diapi-apikan oleh Syaitan dan kerana tidak mengawalnya juga menyebabkan kita menjadi Syaitan. Begitu juga jika kita melepaskan kemarahan tanpa perasaan memaafkan membuatkan kita akan sentias marah dan memendam rasa. Mungkin kita merasa 'lega' selepas menghamburkan segala kemarahan yang ada, tetapi kelegaan itu hanya sementara jika tiada kemaafan yang lahir dari hati.

Justeru, bila kita melepaskan amarah kita, minta maaf dan maafkan mereka yang berkaitan kerana belum tentu orang yang kita marahi tadi benar-benar menerima kemarahan kita dengan hati yang terbuka, dan tidak mustahil keadaan akan menjadi lebih buruk. Oleh itu, maaf dan bermaafanlah agar hati kita dan hati orang yang dimarahi akan menjadi "lega" dan kita sendiri lebih tenang.


Pokoknya hati yang tenang dan kawalan dengan iman atas setiap perlakuan kita. Jangan biarkan nafsu mengatasinya walaupun pada hakikatnya mudah untuk kita bercakap namun belum tentu lagi mudah untuk melaksanakannya. Tetapi tidak salah kita benar-benar dan cuba berusaha lebih-lebih lagi melihat sikap Nabi Muhammad s.a.w yang sebar apabila laluannya ke masjid dipenuhi duri dan dibaling najis oleh sorang perempuan tua musyrik Mekah.


Kunci hati yang tenang adalah mengingati Allah. Cubalah perbanykkan zikir, hati yang ikhlas akan benar-dapat dapat merasai ketenangan dan kedamaian dengan izin-NYA ^_^. Bila hati semakin tenang, bukan sahaja perasaan marah, buruk sangka akan hilang, sifat-sifat mazmumah yang lain akan turut beransur-ansur hilang dari diri insya Allah.


Bak kata Opick, tobo ati (ubat hati) itu 5 perkara :
1) Boco Quran nan maknane (Baca quran dan maknanya)
2) Solat wengi lakon kono (dirikanlah solat malam)
3) Wong kang soleh ngumpun kono(bergaullah dengan orang soleh)
4) butu weteng ingkang due (banykkanlah berpuasa)
5) Zikir wengi kang suwe(perpanjagkanlah zikir di kala malam)

~ cubalah sama-sama kita amalkan, moga Rahmat Allah bersama kita ~

p/s : kalau ada kesilapan ejaan bahsa jawa dalam lagu Opick ni, saya minta maaf, yang pasti terjemahannya betul insya Allah ^_^

No comments: