Thursday, January 6, 2011

Boiling Points

assalamualaikum..

baru-baru ini saya menonton satu rancangan di NTV7, Boiling Points.. rancangannya telah lama bersiaran, tetapi saya sahaja yang lambat menonton. fokus saya buka pada aksi-aksi di dalam rancangan ini, tetapi misi tyang tersirat di sebaliknya.


Rancangan ini sebenarnya menguji tahan kesabaran masyarakat. anda mungkin diuji apabila pelayan menyediakan makanan yang kotor, berebut troli di pasaraya dan macam-macam lagi. sekiranya anda berjaya menahan marah sehingga masa yang ditetapkan, anda mendapat $100.


menarik kan, dengan hanya bersabar selama 7, 5 adan mungkin 15 minit, anda mendapat seratus dollar. jika hakikat rancangan ini diadaptasi dalam kehidupan, pastinya ramai manusia akan lebih bersabar kerana melihat ganjaran yang tersedia. Namun hakikatnya tidak begitu kerana kesabaran kita tidak dinilai dengan seratus dollar, tetapi ianya dinilai oleh yang Maha Agung. kita mengerti dan tahu, buat baik dapat pahala, namun nilai pahala tersebut kita sendiri tidak tahu berapa atau seberat mana.


Nabi s.a.w. pernah bersabda : La taghdhob, la taghdob, la taghdob. yang bermaksud, jangan marah yang diulang sebanyak tiga kali. Menahan marah dan sabar, dua kombinasi yang amat sinonim sekali namun jarang-jarang ianya terlekat dalam hati kita.


:: berusahalah agar kita menjadi orang yang lebih sabar, berlapang dada dan tidak mudah marah ::

No comments: